2014. február 9., vasárnap

Őssejt konzultáció

Sziasztok!

Kedden volt nálunk egy nagyon kedves hölgy, hogy tájékoztasson és minden felmerülő kérdésünkre válaszoljon az őssejt levétellel, tárolással, felhasználással kapcsolatban. A Krio Intézet egyik tanácsadója. A hölgy kicsit késve érkezett, mert az előttünk lévő érdeklődők sokat kérdeztek :D Röpke fél óra késés után viszont belecsaptunk a lecsóba. Gyakorlatilag azzal kezdtük, hogy elmesélte mit is tartalmaz a pakk, amit be kell vinni szüléshez és mit kell tenni, miután a doki mindent a helyére tett (vér, köldökzsinór.. stb). A csomagocska gyakorlatilag egy hűtőtáska a kellékekkel, amihez adnak 2 akkut is. Ezt le kell fagyasztanunk és szüléskor be kell dobni a táskába, hogy a levett cucc hidegen legyen tartva. Első kérdésem az volt, hogy mi van, ha itthon hagyjuk az akkukat? :D Abból indultam ki, hogy több barátnőm férje elfelejtette bevinni szülés után a hazajövős rucit a mamának, így az anyuci esőben, hidegben.. stb papucsban jött haza a babával. :o)) Szóval az akku otthon hagyása simán lehetséges opció :D Meg lettünk nyugtatva, hogy gyakorlatilag nem gond, a levett cuccokat 4 és 40 fok között kell tárolni, így vélhetően nem lesz 40 foknál melegebb a kórházban, de azért nem lenne gond, ha bevinnénk ;o)

Ami jó, hogy a csomagocska tetejére rátettek egy tájékoztatót, hogy az apukának mit kell csinálnia szülés után, mert ugye a nagy izgalomban még a végén elfelejtenének valamit, így ez segít nekik :o) Ez valóban megnyugtató :o)

A felhasználásáról nem tudtunk meg többet, mint amit az interneten is olvashattunk, de jó volt embertől hallani. A lényeg, hogy az őssejt nem gyógyít, hanem nagyban hozzájárul a gyógyuláshoz, elősegíti a regenerálódást, beépülést.. stb. Szóval nem csodaszerként kell rá gondolni, hanem egy olyan sejtcsomagként, ami nagyobb százalék esélyt ad a gyógyulásnak. Amolyan "tuning cucc" :o) legalábbis nekem ez jött le. 

Sok mindent megtudtunk, pl. hogyan tárolják a dolgokat, hogyan jönnek ki érte, mi történik a beszállítás után. El is lehetne menni az intézetbe körbenézni, de sajnos csak munkaidőben, ami jelenleg nem megy. Ami szimpatikus volt, hogy az általunk kinézett csomaghoz jár ingyenes 4D ultrahang és szülésfelkészítő tanfolyam is. Persze ennyi pénzért :D

Ami fontos infó, hogy minden nőgyógyász kap juttatást az intézménytől, ha leveszik az őssejthez a vért és/vagy köldökzsinórt. Így emiatt nem érdemes a dokinak plusz pénzt adni, mert kap az intézettől külön :o) Azt tudni kell, hogy az én dokim azt mondta, szerinte felesleges levetetni, szóval nem akar rábeszélni, de szívesen leveszi, ha emellett döntünk. Hát így nem is csodálom :D

Az őssejt levétellel kapcsolatban azt jó tudni, hogy ha pl csak az első gyereknél van pénze az embernek levetetni, akkor nincs gond, mert 99%-ban a testvéreknek felhasználható a tesó őssejtje. Szóval maximum a "legyen több" miatt kell a testvérnek is levenni, de azt csak akkor szokták ajánlani, ha van valamilyen örökletes betegség a családban, amihez érdemes biztosra menni.

Milyen kérdéseink voltak még? pl.
- mi van, ha áramszünet miatt nem tudják hűteni a cuccot vagy
- mi van, ha rosszul tárolják vagy
- mi van, ha földrengés miatt elvesztjük a sejteket?

(persze, hogy az én kérdéseim voltak :D ) Ilyenkor egyébként, vis major esetén "így jártunk", minden más esetben, amikor őmiattuk sérül a sejtünk, akkor biztosítás van rá. Magyarul fizetnek a szülőknek a veszteség miatt, ami persze pénzben nem mérhető, de legalább a befizetések visszajönnek.. meg még egy kicsi..
Jah és az áramszünet tök mindegy, mert folyékony nitrogénnel hűtik a mintákat, nem árammal ;o)

Szóval ezeket tudtuk meg. Nekünk még kb 1 hetünk van eldönteni, hogy szeretnénk-e a szerződést, mert a 25. hét előtt plusz kedvezményt tudunk igénybe venni :o)

Megint el kezdett nyilallni a pocim, most még az oldalam is fáj. De azt tudni kell, hogy a pocifájásom, nyilallások valószínűleg a "mensi idő" miatt vannak, a 4-el osztható heteken mindig megérzem, hogy épp mensim lenne, ha nem lennék terhes. Az oldalam fájásának oka vélhetőn a puffadásom, mert apósék jó köménymagos levest csináltak hétvégén, amiből még ma is ettünk, így jól megkínoz a cucc. Szóval ha kismama vagy és rámhallgatsz, köménymagos, vagy gombás, vagy hüvelyes vagy bármi puffasztós dolgot nem eszel, mert szétreped a pocakod :D én most hibáztam, de megjegyzem egy életre :D

A pocim egyébként szépen növöget, már egy sörös üveg megállna rajta félig ülő helyzetemben :D

A héten még jövök hozzátok, mert van még miről mesélnem, pl festés, szobaszínek, franciaágy eladás.. stb :o) Addig is jó pihenést/munkát mindnekinek :o)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése